czwartek, 21 czerwca 2012

497. Kurczak w sezamie


Zdecydowanie mój typ. Niezła jest też wołowina w płatkach/chipsach ale o tym innym razem.
Czas: 10 min + czas pieczenia
Składniki wystarczą na obiad dla dwóch osób.
DSC08574
Składniki:
  • duży filet z kurczaka
  • 3 łyżki sezamu
  • 3 łyżki płatków kukurydzianych
  • jajko
  • 100 ml mleka
  • łyżeczka papryki: słodkiej i ostrej
  • sól
  • pieprz
Filet opłukać, oczyścić, pokroić w pasy ok. 3 cm i osuszyć. Roztrzepać jajko z mlekiem, a płatki jak najdrobniej pokruszyć (wsypać do woreczka i kilka razy przejechać wałkiem). Mięso zamoczyć w jajku z mlekiem,  przyprawić papryką, solą i pieprzem, a następnie panierować w mieszance sezam+płatki. Nadziać na drewniane patyczki i piec w temp. 180 st. C przez ok. 10 min.
DSC08575DSC08576DSC08580


KURCZAK: jego mięso zawiera białko potrzebne do budowy i odbudowy tkanki, duże ilości witamin z grupy B, utrzymujące w zdrowiu system nerwowy, fosfor, potas oraz niewielką ilość cynku. Kurze wątróbki to doskonałe źródło prowitaminy A, potrzebnej do utrzymania zdrowej skóry oraz zabezpieczenia przed infekcjami, a także witaminy B12, niezbędnej w procesie tworzenia DNA i RNA. Tłuszcz drobiowy zawiera przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe i nie przyczynia się do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi. Kurczaki i indyki zawierają niewielkie ilości tłuszczu. Kurczę bez skóry zawiera około 5% tłuszczu, dlatego zaleca się je osobom na diecie niskocholesterolowiej lub niskoenergetycznej. Niedogotowane mięso kurczaka może  spowodować zatrucie pokarmowe. 
100 g mięsa = 148 kcal

SEZAM: jego nasiona zawierają witaminę E oraz wapń, bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej sezamowy nadaje orzechowy smak i zapach wielu egzotycznym potrawą. Świeże nasiona powinno się prażyć lub gotować, niszcząc w ten sposób toksyny białkowe, obniżające strawność białka, oraz  hemaglutyniny powodujące biegunkę i wymioty. 
1 łyżka stołowa = 100 kcal





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz