środa, 6 czerwca 2012

482. Cannelloni z mięsem

 

Czas na kuchnię włoską! Po lasagne i spaghetti nadszedł czas na cannelloni. Oczywiście z mięsem, chociaż kiedyś spróbuję ze szpinakiem.

Czas przygotowania: 30 min + czas pieczenia

DSC08531

Składniki na 16 rurek:

  • 350 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • puszka krojonych pomidorów
  • 16 rurek makaronu cannelloni
  • 250 g żółtego sera
  • 370 ml mleka
  • 4 łyżki startego parmezanu (do kupienia w takich małych saszetkach po 40 g)
  • pieprz
  • sól

Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, dodać do mięsa i przesmażyć. Po kilku minutach przyprawić oregano. Następnie dodać 5 łyżek pomidorów i  pieprz. Smażyć 5 min na wolnym ogniu, stale mieszając. Mięso doprawić solą. Piekarnik rozgrzać do 150 st. C. Cannelloni napełnić farszem i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Nie kłaść rurek piętrowo! Ser wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Resztę pomidorów ułożyć wokół cannelloni, na makaron wyłożyć ser z mlekiem, posypać parmezanem. Piec 20 – 30 min.

Buon appettito! :)

DSC08537DSC08544

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz