Czas na kuchnię włoską! Po lasagne i spaghetti nadszedł czas na cannelloni. Oczywiście z mięsem, chociaż kiedyś spróbuję ze szpinakiem.
Czas przygotowania: 30 min + czas pieczenia
Składniki na 16 rurek:
- 350 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki)
- 2 łyżki oleju
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki suszonego oregano
- puszka krojonych pomidorów
- 16 rurek makaronu cannelloni
- 250 g żółtego sera
- 370 ml mleka
- 4 łyżki startego parmezanu (do kupienia w takich małych saszetkach po 40 g)
- pieprz
- sól
Mięso podsmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, dodać do mięsa i przesmażyć. Po kilku minutach przyprawić oregano. Następnie dodać 5 łyżek pomidorów i pieprz. Smażyć 5 min na wolnym ogniu, stale mieszając. Mięso doprawić solą. Piekarnik rozgrzać do 150 st. C. Cannelloni napełnić farszem i ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Nie kłaść rurek piętrowo! Ser wymieszać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem. Resztę pomidorów ułożyć wokół cannelloni, na makaron wyłożyć ser z mlekiem, posypać parmezanem. Piec 20 – 30 min.
Buon appettito! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz