Ulubiona ryba mojej mamy, o delikatnym, różowym mięsie. Smak ma dość wyrazisty, na pewno nie mdły.
Czas: 15 min + czas pieczenia
Składniki wystarczą na porcję dla 3 osób.
Składniki:
- 6 dzwonków z łososia
- pół kostki masła
- 3 ząbki czosnku
- cytryna
- kilka liści laurowych
- sól
- pieprz
Rybę dokładnie umyć i osuszyć. Wycisnąć przez praskę czosnek, połączyć go z miękkim masłem, dodać sól i pieprz. Posmarować nim dzwonki z obu stron, ułożyć każdy na oddzielnej folii i położyć na nich po plasterku cytryny i liściu laurowym. Zawinąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 15 min w temp. 180 st. C. Po tym czasie delikatnie rozwinąć folię (nie rozpakowywać zupełnie!) i przyrumienić rybę (ok. 8-10 min).
ŁOSOŚ: należy do ryb tłustych, jego mięso jest różowo-czerwone. Jest bardzo dobrym źródłem białka, zawiera niezbędne dla organizmu kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę A, B12 i D – powszechnie występujące we wszystkich tłustych rybach.
100 g = ok. 150 kcal
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz