piątek, 22 czerwca 2012

498. Pieczony łosoś w maśle czosnkowym

 

Ulubiona ryba mojej mamy, o delikatnym, różowym mięsie. Smak ma dość wyrazisty, na pewno nie mdły.

Czas: 15 min + czas pieczenia
Składniki wystarczą na porcję dla 3 osób.

DSC08625

Składniki:

  • 6 dzwonków z łososia
  • pół kostki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • cytryna
  • kilka liści laurowych
  • sól
  • pieprz

Rybę dokładnie umyć i osuszyć. Wycisnąć przez praskę czosnek, połączyć go z miękkim masłem, dodać sól i pieprz. Posmarować nim dzwonki z obu stron, ułożyć każdy na oddzielnej folii i położyć na nich po plasterku cytryny i liściu laurowym. Zawinąć, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 15 min w temp. 180 st. C. Po tym czasie delikatnie rozwinąć folię (nie rozpakowywać zupełnie!) i przyrumienić rybę (ok. 8-10 min).

DSC08628DSC08634DSC08643 

DSC08653

ŁOSOŚ: należy do ryb tłustych, jego mięso jest różowo-czerwone. Jest bardzo dobrym źródłem białka, zawiera niezbędne dla organizmu kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminę A, B12 i D – powszechnie występujące we wszystkich tłustych rybach.
100 g = ok. 150 kcal

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz