środa, 7 marca 2012

Ciasto z kawałeczkami czekolady

Z cyklu MATURA vs PIECZENIE.



Składniki:
  • 150 g mąki pszennej
  • 25 g mąki ziemniaczanej
  • 125 g masła
  • 50 g cukru białego
  • 75 g gorzkiej czekolady
  • posypka: 1/2 łyżki cynamonu + 1 łyżka cukru
Czekoladę pokroic na średniej wielkości kostkę. Do naczynia przesiac obydwie mąki, dodac pokrojone masło i wyrabiac, aż ciasto będzie przypominało kruszonkę. Następnie dodac czekoladę i cukier, uformowac kulę i wcisnąc ją w wyłożoną papierem blachę (ja piekłam w podłużnej blasze 30x10). Nakłuc ciasto widelcem i posypac połową posypki. 

Piec około 20 min w temperaturze 160 st C.

Po upieczeniu posypac resztą posypki i pokroic w kwadraty. Najlepiej smakuje podobno na drugi dzień ale nie dane mi było spróbowac. :( Można przechowywa w szczelnym pojemniku do 5 dni.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz