poniedziałek, 26 marca 2012

410. Ciasto bananowe z orzechami i czekoladą

 

Ciasto jest tak naprawdę masą muffinkową więc jeżeli ktoś woli mały format to starczy na 10-12 foremek.

DSC082301

Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka płatków owsianych
3 dojrzałe banany średniej wielkości, rozgniecione
1/2 szklanki cukru
40 ml oleju
1 szklanka mleka
1 duże jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
120 g posiekanych orzechów włoskich

 

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, płatki owsiane, cukier, proszek do pieczenia, kakao. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, rozgniecione banany, mleko. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać, dodając na koniec posiekaną czekoladę i orzechy.
Wyłożyć do formy (ja użyłam w tortownicy o średnicy 25 cm) Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC.

Można udekorować startą czekoladą i orzechami włoskimi.

Yummy!

DSC082471

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz