Thank God it's Christmas!
Oryginalny piernik litewski zawiera w swoim składzie mąkę żytnią. Ale komu by się chciało biec po takie cudo do piekarni skoro można zastąpić ją zwykłą mąką pszenną i też jest smacznie?
Składniki:
- 700g mąki pszennej
- 230g masła
- 250g cukru
- 400g jogurtu naturalnego
- 380g miodu
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- przyprawy: 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka kakao i 1 łyżka przyprawy do piernika
- 380g dowolnie wybranych bakalii
Miód rozpuścić z masłem w garnuszku i wystudzić. Dodać ubite z cukrem jajka. Zmiksować z przyprawami i jogurtem. Mieszając dodać bakalie (wcześniej wymieszane z łyżką mąki), a następnie połączyć z mąką (uprzednio należy ją przesiać i wymieszać z sodą).
Masę przelać do wysmarowanej masłem formy. Piec w 170 st. C przez około 40 min (sprawdzać wykałaczką).Forma: 40cmX20cm
Czas przygotowania: 50 min + pieczenie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz