piątek, 23 grudnia 2011

314 - Piernik litewski

Thank God it's Christmas!

Oryginalny piernik litewski zawiera w swoim składzie mąkę żytnią. Ale komu by się chciało biec po takie cudo do piekarni skoro można zastąpić ją zwykłą mąką pszenną i też jest smacznie?

Składniki:
  • 700g mąki pszennej
  • 230g masła
  • 250g cukru
  • 400g jogurtu naturalnego
  • 380g miodu
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • przyprawy: 1 łyżka cynamonu, 1 łyżka kakao i 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 380g dowolnie wybranych bakalii

Miód rozpuścić z masłem w garnuszku i wystudzić. Dodać ubite z cukrem jajka. Zmiksować z przyprawami i jogurtem. Mieszając dodać bakalie (wcześniej wymieszane z łyżką mąki), a następnie połączyć z mąką (uprzednio należy ją przesiać i wymieszać z sodą).
Masę przelać do wysmarowanej masłem formy. Piec w 170 st. C przez około 40 min (sprawdzać wykałaczką).

Forma: 40cmX20cm
Czas przygotowania: 50 min + pieczenie








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz