Do zrobienia 48 rogalików potrzeba:
- mąki pszennej (500 g)
- jajek (2 szt.)
- drożdży (5 dag)
- proszku do pieczenia (1 łyżeczka)
- margaryny (1 op.)
- mleka (6 łyżek)
- cukry waniliowego, ew. cukru pudru (2 opakowania, czyli około 2 łyżek)
- białka z jajka (do posmarowania rogalików)
- cukru (do posypania rogalików)
- dowolne nadzienie, najlepiej marmolada lub czekolada
Aby zrobić rogaliki trzeba niestety poświęcić trochę czasu (ale czego się nie robi z miłości). Należy w letnim mleku rozrobić drożdże , dodać je do przesianej mąki, posiekanej margaryny, jajek, proszku do pieczenia i cukru waniliowego. Wszystko zagniatamy (ciasto ma się nie kleić) i... odstawiamy do zamrażalki na 2 godziny.
Po 2 godzinach wyciągamy je i dzielimy na 6 części. Każdą rozwałkowujemy i kroimy na 8 trójkątów (najlepiej najpierw wyciąć kwadrat, a potem go równo podzielić). Na każdy trójkąt nakładamy nadzienie i zwijamy w rogala (zaczynając od podstawy). Rogaliki posmarować białkiem, posypać cukrem i zostawić do wyrośnięcia na 20 min. Piec 15 min. w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni C.
I w ten sposób z M. znów jesteśmy szczęśliwą parą. :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz