sobota, 4 sierpnia 2012

541. Słodko-kwaśne ciasto z czarnymi porzeczkami


DSC09149

Czas: 50 min + czas pieczenia

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 100 g cukru
  • płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki śmietany

DSC09133DSC09135

Składniki na piankę:

  • 4 białka
  • 50 g cukru
  • galaretka truskawkowa

+ 500 g czarnych porzeczek

 

Mąkę przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Powstałą masę podzielić na dwie części, jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki. Po 30 min ciasto z lodówki wyłożyć równomiernie w tortownicy, nakłuć widelcem i przez 10 min piec w piekarniku w 170 st. C. W tym czasie ubić białka, połączyć z cukrem i galaretką. Na przypieczony spód wyłożyć porzeczki, następnie piankę, a na wierzch zetrzeć ciasto z lodówki. Piec ok. 20 min w 180 st. C.

DSC09138DSC09139DSC09140

1 komentarz: