Czas: 50 min + czas pieczenia
Składniki na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 250 g masła
- 100 g cukru
- płaska łyżka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 3 łyżki śmietany
Składniki na piankę:
- 4 białka
- 50 g cukru
- galaretka truskawkowa
+ 500 g czarnych porzeczek
Mąkę przesiać. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Powstałą masę podzielić na dwie części, jedną włożyć do lodówki, drugą do zamrażarki. Po 30 min ciasto z lodówki wyłożyć równomiernie w tortownicy, nakłuć widelcem i przez 10 min piec w piekarniku w 170 st. C. W tym czasie ubić białka, połączyć z cukrem i galaretką. Na przypieczony spód wyłożyć porzeczki, następnie piankę, a na wierzch zetrzeć ciasto z lodówki. Piec ok. 20 min w 180 st. C.
awsome recipies
OdpowiedzUsuńcan u gt em on my glammin-thenetmagazine